Fiber medya dönüştürücü, fiber optik kablo ile bükümlü çift gibi iki farklı medya türünü bağlamayı mümkün kılan basit bir ağ oluşturma cihazıdır. 1990’larda sektöre tanıtılan ve fiber optik kablolama tabanlı sistemleri mevcut olan bakır bazlı, yapısal kablolama sistemleriyle birbirine bağlamada önemlidir. Ayrıca, metropol alan ağına (MAN) erişim ve kurumsal müşterilere veri taşıma hizmetlerinde de kullanılabilmektedirler.
Medya Dönüştürme Türleri
Fiber medya dönüştürücüler, Ethernet, Hızlı Ethernet, Gigabit Ethernet, T1 / E1 / J1, DS3 / E3 dahil olmak üzere birçok farklı veri iletişim protokolünü ve ayrıca koaksiyel, bükümlü çift, çok modlu ve tek modlu fiber optik gibi çoklu kablolama türlerini de desteklemektedir. Küçük bağımsız aygıtlar, ortam dönüştürücü türleri ve PC kartı dönüştürücülerinden, ağ yönetimi için çok çeşitli, gelişmiş özellikler sunan yüksek bağlantı noktası yoğunluklu olan kasa sistemlerine kadar değişebilmektedir.
Bazı cihazlarda, Basit Ağ Yönetimi Protokolü (SNMP), bağlantı durumunun proaktif yönetimini, kasa çevre istatistiklerini izlemeyi ve bakır bağlantı noktasında bir fiber kopması ya da hatta bağlantı kaybı olması durumunda ağ yöneticilerine tuzaklar gönderilmesini sağlamaktadır.
Fiber medya dönüştürücüler, çift yönlüdür ve hız ayarlarını değiştirerek farklı yerel alan ağı (LAN) ortamlarını bağlanabilirler. Medya dönüştürücülerini değiştirerek, farklı hızlı ağ segmentlerine bağlanabilmektedir. Örneğin, mevcut yarı çift yönlü hub’lar, 100BASE-FX fiber üzerinden 100BASE-TX Hızlı Ethernet ağ segmentlerine bağlanabilmektedir.
LAN erişimini birden fazla konuma yaymak için genişletirken, medya dönüştürücüler, sınırlı bir coğrafi alana yayılan büyük bir kampüs alanı ağı oluşturmak için birden çok LAN’ı bağlamada kullanılmaktadır. Tesis ağları esas olarak bakır tabanlı olduğundan, medya dönüştürücüler LAN erişimini tek modlu fiber üzerinden 1550 nm optikle 160 kilometreye kadar genişletebilmektedirler.
LAN’daki dalga boyu bölmeli çoğullama (WDM) teknolojisi, özellikle fiberin sınırlı miktarda tedarik edildiği ya da tedarik edilmesinin pahalı olduğu durumlarda faydalı olabilmektedir. Ayrı alma ve gönderme bağlantı noktalarına sahip geleneksel çift sarmallı fiber dönüştürücülerin yanı sıra, tam çift yönlü veri iletimini bir optik fibere göre 120 kilometreye kadar uzatabilen tek sarmallı fiber dönüştürücüler de mevcuttur. Medya dönüşümünün diğer faydaları arasında bakırdan fibere kademeli bir geçiş yolu sağlamak da bulunmaktadır. Fiber bağlantılar, erişimi büyük ölçüde artırabilir ve elektromanyetik paraziti azaltabilmektedir.
Ayrıca fiber medya dönüştürücüler, fiberi desteklemeyen anahtarlar için alternatif bir çözüm sunar; sıradan anahtarlar, bir fiber ağa bağlanmak için fiber medya dönüştürücülerini kullanabilmektedir.
Dönüştürücü Türleri
Basit dönüştürücüler (her iki medyadaki hız ve çift yönlü ayarlar aynı olduğu durumlarda) her biri ortama bağlı ara yüzlere (veri kaydetme gerekmedikçe) ya da medyadan bağımsız ara yüzlere arka arkaya birleştirilmiş iki çift verici/alıcıdan oluşmaktadır (çift simpleks tarzında geri). Yarı çift yönlü veya tam çift yönlü trafiği taşıyabilmektedir. Ancak her iki tarafın da eşleşmesi gerekmektedir.
Anahtarlama dönüştürücüler bir ağ köprüsü içerir ve iki yarı çift yönlü segmenti çarpışma alanlarına katılmadan bağlayabilmektedir. Yönetilen dönüştürücüler genellikle anahtarlama türünde olmaktadır ve ek olarak bir ağ bağlantısı ya da yerel bir konsol ile yönetilebilir. Bununla birlikte, çoğu zaman, uygun ekipman zaten mevcut olduğunda bunun yerine takılabilir alıcı-verici kullanılmaktadır.