Fiziksel Sunucu (Dedicated sunucu) sanal sunuculardan farklı olarak donanım paylaşımı yapılmadan size özel sunucu satışı yapan firmaların kiraladığı sunucu tipidir. Fiziksel sunucu özellikle büyük çaplı web projeleri için tercih edilen ve tüm sunucu kaynaklarının kullanıcıya özel olarak sağlanan sunucu hizmeti olarak tanımlanabilir.
Fiziksel sunucular, tıpkı hosting ve cloud servisleri gibi yüksek teknolojiye sahip veri merkezlerinde barındırılırlar. Fiziksel sunucu için hosting paketi satın alındığında, bağlı olunan sunucuya başka siteler de bağlı olacak şekildedir.
Fiziksel Sunucu Nedir?
Fiziksel sunucu, istemci adı verilen başka bir bilgisayar programı tarafından yapılan ve tüm isteklere cevap verebilen bir bilgisayardır. Sunucular, bilgileri istemcilere gönderen sistemin bir parçası olarak çalışır. Sunucunun hedefi, kaynakları ve bilgiyi sağlamak üzerine kuruludur. Bir başka deyişle, milyarlarca sunucu dünyanın her yerinde internete bağlı olarak durmadan çalışır vaziyettedir.
Fiziksel sunucu paylaşımlı olarak sunulan sistemlerden farklı bir sunucu tipidir. Fiziksel sunucular hosting firmaları tarafından sunulan donanımlar üzerinden gerçekleşir. Dedicated server olarak da bilinen fiziksel sunucu, temelde bir bilgisayar ağının isteklerinin ve hizmetlerinin yönetmekle görevli farklı bir bilgisayardır
Dedicated server satın aldığınızda tüm kaynaklar size özel olarak çalışır ve herhangi bir kullanıcı ya da sunucu ile kaynaklı paylaşımda bulunmaz. Dedicated server satın alırken proje ihtiyaçlarınızı belirleyip analiz ettikten sonra ihtiyaca uygun donanım ve network kaynaklarına sahip sunucu alabilirsiniz.
Fiziksel Sunucu Nasıl Çalışır?
Bazı sunucular sadece kendisine özel tanımlanan görevler için kullanılır. Örneğin; bir program sunucusu web sitesi barındırma işi için kullanılabilir. Diğer bir deyişle, ağ kullanıcıları bu bilgisayar programına ait kopya veriyi kopyalamaya gerek kalmadan çalıştırarak kullanabilir.
Dosya sunucuları ise dosyalar ile ait oldukları klasörleri bir ağ içinde paylaşabilirler. Böylece fiziksel sunucular sürekli olarak hizmet verirler ve hiçbir sebeple kapatılamazlar Kapatılan sunucular sistemde direkt olarak hizmet dışı pozisyona geçeceği için firmaların ve ağdaki diğer kullanıcıların da büyük problemler yaşamasına sebep olur.
Fiziksel sunucular şu görevleri yapabilir.
Yedekleme ve geri yüklemeler
DNS barındırma hizmeti
Yazılım kurulumu ve yapılandırılması
Uygulama güncellemeleri
İşletim sistemi güncellemeleri
Sunucu izleme
SNMP donanım izleme
Güvenlik duvarı hizmetleri
Anti- spam ve antivirüs güncellemeleri
Güvenlik denetimleri
DDos koruma ve hafifletme
Olağanüstü durum kurtarma
Performans ayarı
Programlama danışmanlığı
Fiziksel Sunucu Seçiminde Hangi Kriterlere Dikkat Etmeliyiz?
Web sitesinin güvenli ve sorunsuz bir şekilde internet üzerinde varlığına devam edebilmek için sunucu seçimine dikkat edilmesi gerekir. Daha sonra yaşanabilecek altyapı problemleri, donanımda yaşanabilecek sıkıntılar hizmette kesintiye neden olabilir. Böyle durumlarda maddi zararların yanı sıra geri dönüşü olmayan veri kayıpları da yaşanması mümkündür.
Fiziksel sunucu seçerken dikkat edeceğiniz kriterlerde dikkat etmeniz gereken hususlar şunlardır;
Sunucunun veri merkezi: Özellikle kurumsal web siteleri için veri merkezi seçimi oldukça önemlidir Verilerin güvenliği ve her an erişilebilir olması, ticari faaliyetlerin devam ettirilmesi açısından oldukça önemlidir.
Kontrol paneli seçenekleri: Fiziksel sunucu firması tercih ederken, güvenilirlik ve yüksek performansın yanı sıra kontrol süreçleri önemlidir. Satın alınacak olan sunucu hizmetinin yönetiminin kolay şekilde yapılabilmesi için dünya genelinde tercih edilen Plesk Panel a da cPanel tercih edilebilir.
SSD Sunucuları: Günümüzün okuma ve yazma hızı açısından en gelişmiş donanımı SSD’lerdir. Sabit diskler çeşidine göre 4000 ile 15000 devir arasında dönebilir ve sıcaklığı 70 dereceye çıkabilir. Isınma sonucu deformasyon uğrayabilen bu donanımlar arıza verebilir.