Network Kartı Nedir?

Network Kartı Nedir

Network kartı olarak nitelendiren kart çoğu insan için ağ kartı, çoğu insan için de ethernet kartı olarak bilinmektedir. Bu isimleri de duyduğunuz zaman aslında söylenmek istenen network kartıdır. Bazı yerlerde İngilizce isimlerini de duyabilirsiniz. Onlar da Network Interface Card olarak bilinir. Ağ arabirim kartı olarak çevrilir ama aslında network kartı ile aynıdır. Xerox Parc tarafından ilk defa 1973-1975 yılları arasında ilk defa geliştirilmiştir.

Network Kartı Ne İşe Yarar? 

Bilgisayarlar arasındaki veri iletimini gerçekleştirmek için oluşturulan ve buna ek olarak bilgisayarlara arasın olan bağlantıyı network kartının çeşidine göre Twisted Pair yani çift bükümlü kabloları, fiber optik kabloları ve koaksiyel kablolara destek sağlayabilen bir karttır. Bahsedilen her kablo için ayrı birer konnektörleri bulunmaktadır.

Koaksiyel kablo için BNC konnektör kullanılmalıdır. Twisted Pair kablolar için ise RF-45 konnektör kullanılmalıdır. Kablo modeli farklıysa konnektörler de farklıdır. Tabi ki böyle olmasında bir amaç bulunmaktadır. O da veriyi ağı çok hızlı bir şekilde diğer bir bilgisayara iletmektir. Ek olarak yazıcı, modem gibi olan çevre birimleri de network kartı ile bilgisayarlar arası paylaştırılabilir.

Network Kartları ile İlgili Ayrıntılı Bilgiler

Günümüze bakacak olursak Network kartları ana kartlar üzerinde entegre chip olarak yer almaktadır. Geçmişte PCI genişletme yuvalarına takılmakta olan ana kartların üzerinde yer almayan ağ kartları ayrıca satın alınırdı. Network kartı olmayan diz üstü bilgisayarlar da bulunmaktadır. Bu durumda  ethernet özelliği kazandırmak için PCMCIA slotuna takılmaktadır. Unutmamak gerekir ki her network kartının ayrı bir değişmeyen MAC adresi bulunmaktadır.  Network kartını tanımlayan işte bu MAC adresleridir.

İlerleyen süreçlerde gelişen teknoloji ile birlikte kablosuz çalışan ağ kartları yani halk dilinde Wi-Fi üretimi yapılmıştır. Aklınıza gelebilecek mobil cihazlarda; cep telefonu, diz üstü bilgisayarlar, tabletlerde yer alabilmektedir. Eğer bunlar dışında masa üstü bilgisayara sahipseniz ağ bağlantılarının kablosuz yapılabilmesi için ayrıca üretimi yapılan wireless adaptör çeşitleri bulunmaktadır. Bu adaptörler USB portu ile kullanılabilmektedir. Genel anlamda bakacak olursak; network kartları sayesinde veri, donanım, resim, müzik gibi şeylerin aktarımını yapabilirsiniz.

https://www.longlinenetwork.com

Menü