İhtiyacımız olan her türlü kaynağa internet üzerinden erişim sağlayabiliyoruz. Örneğin dizi izleyebiliyor, müzik dinleyebiliyor, finans işlemlerimizi yapabiliyor hatta online eğitimimizi bile internetten alabiliyoruz. Bunun için internetle ilgili terimler artık günlük yaşamımızda önemli bir yer edinmiş durumda.
Bilgisayarlar internete bağlanırken IP numarası kullanmak zorundadır. Yani her bilgisayarın kendisine ait olan bir kimlik belgesi vardır. Bu sayede bilgisayarlar istemci ile sunucu arasındaki haberleşmeyi sağlar. İstemci sunucuya ulaştığı zaman port aracılığı ile bağlantı kurmuş olur. Yani port bilgisayarda somut bir bağlantı noktası oluşturur ve bu sayede etkileşim tamamlanır.
Port Nedir?
Bilgisayarlar birbiriyle anlaşabilmek açısından IP adresine sahip olmak zorundadır. IP adresleri sanal veri yolu anlamını taşıyan portlara bölünmüşlerdir. Kelime olarak liman anlamına gelir. Ancak bilgisayar dilindeki karşılığı köprüdür. Port sayesinde bilgisayarlar kendi aralarında veri gönderir ve alır. Bunun için bir bilgisayar üzerinden farklı birkaç dosya aynı anda gönderilip alınabilir. Mesela örnekleyecek olursak bilgisayar üzerinde 120 numaralı porttan mailler alınırken 90 numaralı port üzerinden web sitesi aranabilir. Portlara verilen bu değerler ise 0’dan başlar ve 65535’e kadar aralıklı şekilde devam eder.
İki tip port vardır. Bunlar UDP ve TCP portlardır. UDP Türkçe olarak kullanıcı veri bloğu anlamına gelir. TCP ise iletim kontrol protokolüdür. UDP kullanılarak veriler bağlantı kurulmadan karşı tarafa gönderilir. Gelişmiş olan bilgisayar ağlarında bu su sistem kullanılır ve bu sayede en az düzeyde protokol mekanizması ile mesaj iletimi sağlanmış olur. TCP’de veriler özel bir kabul paketi gönderir. Paket sayesinde bilgisayara ulaşmış olan paketlerden hangi byte’lık bölümün doğru alınıp alınmadığı görülebilir. TCP, UDP’ ye kıyasla daha güvenli olan port’tur.
Port Nasıl Açılır?
Port açma işlemi her markanın modemine göre değişiklik gösterir. Bunun için ilk olarak hangi protokolde port açılmak istendiğinin bilinmesi gerekir. Yani TCP ya da UDP portlarından hangisini açmak istiyorsanız onun gerektirdiği yolu izlemeniz gerekir. TCP protokolü kullanıldığında veri kaybı yaşanman doğrudan istemciye veriler gönderilebilir. Verilerin ulaştığı ise sunucudan alınacak olan bilgi ile haberdar edilir. UDP’de verilerin ulaştığına dair herhangi bir bilgi gönderimi yoktur. Burada önemli olan ise veri gönderim hızıdır.