Eğer fiber optik bir ağ oluşturmayı düşünüyorsanız karşınıza iki farklı fiber çıkacaktır. Bunlardan biri single modlu fiber yani tek modlu fiber diğeri ise multi modlu fiber yani çok modlu fiberdir. Her iki türünde hem avantajlı hem de dezavantajlı yönleri bulunmaktadır. Bu nedenle de size en uygununu seçmek için farkları hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.
Single Mode (Tek Modlu) Fiber Optik Kablolar
Single modlu fiber optik kabloların 9 µm çekirdek çapı vardır ve multi modluya göre daha yüksek bir bant genişliği olanağı tanımaktadır. İletilen iletide herhangi bir bozulma yaşanmadan, yüksek bant genişliğinde çok hızlı bir şekilde aktarım imkânı sağlamaktadır.
Kabloların çok uzun mesafelerde çalıştırılmasını gerektiren fiber optik ağ projeleri için oldukça iyi verimlilik sağlamaktadır. Single mode fiber optik kablonun eksi yönü ise multi mode fiberlere göre işçiliğinin ve konnektörlerinin daha pahalı olmasıdır. Buna rağmen, yüksek fiyat etiketleriyle, telekomünikasyon ağlarında, hastanelerde, üniversite kampüslerinde ve daha pek çoğu alanda sıklıkla tercih edilmektedir.
Multi Mode (Çok Modlu) Fiber Optik Kablolar
Multi mode fiber optik kablolar ise 50 ya da 62,5 µm çekirdek çapındadır. Tek modlu kablolar kadar yüksek bir bant genişliğine ulaşamazlar, ancak yine de oldukça yüksek bir bant genişliğine ulaştıkları söylenebilir. Fiber optik kabloları uzun mesafelerde çalıştırmak isteyenler için mantıklı bir tercih olmamaktadır.
Ancak, veri merkezleri ve daha kısa kablo hattı kullanılan diğer yerler için oldukça iyi verimlilik göstermektedir. Veri merkezleri dışında, çok modlu fiber optik kablolar en çok LAN ağlarında ve tıbbi uygulamalarda tercih edilmektedir.
Hem tek modlu hem de çok modlu fiberler 10G hızını iletebilmektedir. Bu durumda önemli olan konu mesafelerdir. Çoklu modlu fiber optik kablolar yalnızca 300 ile 400 metreyi destekleyebilmektedir. Tek modlu fiber optik kablolar 120 km’ye kadar olan uzunlukları destekleyebilmektedir.
Sonuç olarak denilebilir ki; Multi mode fiberler datacenter uygulamalarında ve kısa mesafe data transferleri için tercih edilirken; singlemode fiberler uzak mesafelere data transferi için tercih edilmektedir.