Uydu bir cismin etrafında dönüş sağlayan nesneler olarak tanımlanabilir. Normal uydular dışında bir de haberleşme için kullanılan uydular bulunmaktadır. Haberleşme için kullanılan bu uyduların dünya üzerinde yerleşiminin sağlamanız gerekir. Bunu da roketler sayesinde fırlatılarak gerçekleştirir. Her haberleşme uydusu aynı değildir. İşlevlerine göre, konumlandırıldığı yörüngeye farklılıklar gösterebilmektedir. 1950 yılında Rusya’da geliştirilmiştir ilk haberleşme uydusudur. Gözünüzde bu uyduyu bir basketbol sahası olarak düşünebilirsiniz. Ancak işlevi boyutuyla ne yazık ki doğru orantılı olacak şekilde bir gelişim sağlayamamıştır. Şuan ise teknolojinin de değişip gelişmesi sayesinde uydular yüzlerce farklı dijital sinyali algılayabilmektedir.
Uydu Haberleşmesi Nasıl Yapılır?
Çift yer istasyonu ve en az bir uydudan oluşması gereken uydu haberleşme sistemlerini düşünecek olursak; bir verici yer istasyonunu hayal edin uyduya mikrodalga sinyalleri göndermektedir. Tabi bu sinyalleri uydudan alan bir de alıcı yer istasyonu bulunması gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken nokta, sinyallerin uygun frekans ve güce göre alımının yapılmasıdır. Mikrodalga sinyallerinin uyduya ulaşması atmosfer kayıplarından dolayı zayıflayarak olmaktadır. Nedeni ise uydunun dünyadan 35 bin km’den fazla uzak bir mesafede olmasıdır. Daha iyi bir uydu haberleşmesi yapmak istiyorsanız yer istasyonlarının uyduya verimli bir güçte ulaşım sağlayabilmesi için geniş açıklı antenler üretilmiştir. Haberleşmek için kullanılması gereken uydu antenleri, yüksek termal gürültülerden ve mikrodalga sistemlerinin interferanslarından kendilerini korumak için yan lobe tasarımını içermeleri gerekmektedir.
Haberleşme Uydu Çeşitleri
Haberleşme uydu çeşitleri izledikleri yörüngelere göre isimlendirilmektedir. Yeryüzüne olan konumları neticesinde de hem avantajlara hem de dezavantajlara sahiptirler. Alçak Uydu Yörüngesi, Orta Uydu Yörüngesi, Eşzamanlı Uydu Yörüngesi, Yüksel Eliptik Yörünge, Kutup Dünya Yörüngesi gibi çeşitleri vardır.
Haberleşme Uydusu Ne İş Yapmaktadır?
En temel amacına bakacak olursak yer istasyonundan gelmekte olan sinyalleri başka bir yer istasyonuna iletimini sağlamaktır. Bu işten sorumlu bölüm Transponderdır. Gelen sinyalleri doğru bir şekilde algılayarak sinyalleri geri göndererek frekansın dönüştürülmesini sağlamaktadır. Haberleşme ve yayın amacıyla kullanılan uydular casusluk ve bilgi edinme gibi durumlarda çok fazla işe yaramaktadır. Alınan bu bilgiler de direk olacak şekilde merkeze iletilir.