Wide Area Network (WAN) Nedir?

Wide Area Network Nedir

Türkçede geniş alan ağları olarak adlandırılan Wide Area Network (WAN), farklı bölgelerde yer alan yerel ağların birbirlerine bağlanmasıyla ortaya çıkan büyük ve geniş ağların genel adıdır. Bu sebeple, WAN’lar, LAN’lara (yerel alan ağları) kıyasla çok daha geniş bir alanı kapsamaktadır. Ayrıca geniş alan ağları olarak anılan WAN’ların kapsamı sadece şehirler değil ülkelerdir.

Ancak LAN’lar ile birleştirebilmek için link antenleri, geçitler, uydu bağlantıları gibi birçok özel araç gerekmektedir.

WAN sistemi içerisinde binlerce bilgisayar çalıştırılabileceği gibi birleştirilebilir de bunu başarabilmek için kullanıcıların birleştirilmesi yani LAN’ların WAN’lara bağlanması gerekmektedir. Geniş alan ağlarındaki kullanıcı sayısının artması yerel alan ağlarının tersine erişim hızında azalmalara neden olabilmektedir. Mesela, bir yazı karşı tarafa geç gönderilebilir ya da yüklemelerde gecikmeler yaşanabilir. Ancak bant genişliğini arttırırsanız bu sorunu rahatlıkla çözebilirsiniz. Fakat LAN bağlantılarının yerel olmasından kaynaklı olarak daha hızlı gönderimler, aktarımlar gerçekleştirdiğinin altını çizmek gerekir.

Günümüzde en yaygın LAN teknolojisi Ethernet’tir. Ethernet üzerinden sağlanan verilerin hızları 1000 Mbps’ye kadar ulaşabilmektedir. Genellikle LAN’larda iki cihaz tercih edilmektedir. Bunlar trafiğin yoğun olduğu ağlarda Switch, kullanıcı sayısının daha az olduğu ağlarda ise Hub’dur.

Kısaca WAN’ın diğer ağlara kıyasla verileri aktarma hızı daha düşüktür. Ama bölgedeki LAN’ları birleştirerek WAN oluşturup, geniş bir alanı kapsayarak yönlendirebilirsiniz. Özetle, evinizdeki internete LAN dersek tüm Türkiye’deki internete WAN diyebiliriz. Bu da aslında ülkenin internetini oluşturuyor şeklinde yorumlanabilir.

WAN Ayarları

Evinde internet kullanan herkes internet hizmetini satın almış bile olsalar modemlerinde bulunan WAN ayarlarını yapmak zorundadır. Böylelikle internet hizmet sağlayıcıları kullanıcılarının veri trafiğini izleyebilir ve kontrol altında tutmak amacıyla hesap oluşturup onaylamanızı ister. Tüm bu ayarlamalara da WAN ayarları denir.

WAN ayarları her modem, her servis sağlayıcısına göre farklılık gösterebilmektedir. Eğer sizde sahip olduğunuz internet hizmetini kullanamıyorsanız ve sorun WAN kaynaklıysa şu yöntemleri deneyebilirsiniz;

Modeminizin markası, modeli ve servis sağlayıcınızı öğrenin. Daha sonra da ağ geçidi üzerinden modemin arayüzüne girin. Bu kısımdan WAN ayarları sekmesine tıklayın ve bilgilerinizi doldurun. Servis sağlayıcınızla iletişime geçin ve sizi yönlendirmelerine izin verin. WAN kablonuz takılı değilse de genelde modemin arkasında olan telefon hattından gelen kabloyu WAN yazan yere takın. Böylelikle internete bağlanmış olacaksınız.

https://www.longlinenetwork.com/

Menü