WiMAX Nedir?

WiMAX Nedir

Açılımı Worldwide Interoperability for Microwave Access olan WiMAX, The Institute of Electrical and Electronics Engineers yani IEEE 802.16 standardının bir diğer anlamıdır. Bu standart derecelendirilmesi, IEEE aracılığıyla elektronik alanında geliştirilmekte olan teknolojilere verilen kod numaraları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir noktadan başlayan ve birden fazla noktaya geniş bant kablosuz internet erişimi standardı sağlayan kod numarası 802 şeklinde ifade edilmektedir.  WiMAX teknolojisi ise IEEE’nin geliştirdiği standartlardan 802 serili standarttın 16 numaralı kolu şeklinde ifade edilmektedir.

Bu teknoloji bölgesel geniş bant interneti için öngörülmektedir.

Worldwide Interoperability for Microwave Access teknolojisi sabit istasyonlar için ortalama 50 kilometre, mobil istasyonlar için ortalama 15 kilometre çapında bir alanda etki gösteren ve ortalama 70 Mbps hızında kablosuz internet erişimi sağlayabilen, daha verimli bir bant genişliği kullanımına olanak tanıyan, uzun mesafelerde daha fazla veri iletmeye çalışan ve girişimlerden kaçınan ikinci nesil (second-generation) bir protokol olarak değerlendirilmektedir. Günümüzde ise kullanılan kablosuz internet erişimi sağlayıcısı olan Wi-Fi teknolojisi, ortalama 30 metre- 100 metre arasında bir mesafe de internet erişimi sağlayan ve IEEE 802.11 standardını kullanan bir teknolojidir.

Wimax ile WLAN Arasındaki Farklar

WiMAX ile WLAN’ın birçok ortak noktası bulunmaktadır. Her iki teknoloji sayesinde de veri aktarım işlemi yapılabilmektedir. Yalnızca WiMAX teknolojisi daha geniş bir ortama internet erişimi sağlayabiliyorken, Wireless Local Area Network (WLAN) Türkçe adıyla, Kablosuz Yerel Ağ daha çok kısa mesafeli internet erişimi sağlayabilen bir teknolojidir.

Mesela internet erişimi için kablosuz yerel ağ (WLAN) tercih edildiğinde 30 metre ile 300 metre arasında bir internet çekimi elde edecekken eğer WLAN yerine WiMAX tercih edilirse 50 kilometreye kadar çekim elde edebilir ve internet hızınızı da oldukça yüksek bir şekilde kullanabilirsiniz. Bu nedenle de WiMAX tercih etmek WLAN tercih etmeye göre daha avantajlı bir yol olmaktadır.

WiMAX LOS ve NLOS Teknolojileri

İlk zamanlarında 10–66 Ghz frekans aralığında hizmet vermesi planlanan ve o şekilde tasarlanmış olan WiMAX mevcut durumunda görüş açısı hattı, Line of Sight (LOS) gerekliliği yaşamaktadır. IEEE 802.16 standardı ile daha ileriki zamanlarda 2–11 Ghz ‘a kadar olan frekans aralığı eklenmiştir. Sonradan eklenen bu frekanslar ve görüş açısı bulunmayan hat, None Line of Sight (NLOS), performansı ile birlikte WIMAX istasyonlarının yüksek yapılar ya da kuleler yerine bina üstlerine kurulabilmesine ve aynı zamanda da kablolu internetin sağlamadığı kolaylığı sağlamaya başlamaktadır.

WiMAX Uygulamaları

Fiber optik kablonun son kilometre dağılımı WİMAX ile yapılabilmektedir. WiMAX teknolojisi aracılığıyla daha kaliteli bir ses iletimi gerçekleştirilebilmektedir. Günümüze kadar sadece lisanslı spektrumun erişim imkânı bulunan WiMAX tabanlı teknolojiye, 3.65GHz bant genişliğinin getirdiği avantaj sayesinde kablosuz bağlantı operatörleri de kolayca erişebilmektedir. Talebe bağlı olarak geniş bant (Broadband on-demand) kullanılabilmektedir.

WiMAX dağıtımları sadece konutsal/kurumsal kullanıcılara göre değil, aynı zamanda kablosuz bağlantı noktaları veya 3. nesil GSM hizmetleri hücresel kuleleri için de bir omurga olarak dağıtılabilmektedir. Buna Cellular Backhaul (hücresel toplayıcı omurga) adı da verilmektedir. WiMAX teknolojisi Voice Over Internet Protocol (VOIP), interaktif oyun, video konferans, çoklu ortam duraksız işlem (multimedia streaming) gibi yüksek veri hızlı uygulamaların gereksinimlerini karşılamaktadır.

Bazı ağ yapılarında WiMAX baz istasyonlarından çekirdek ağa doğru oluşan trafiği kontrol etmek maksadıyla WiMAX uyumlu bağlantılar kullanılabilmektedir. WiMAX uyumlu ürünler, gelişmiş ağlarda ip bağlantılarını ve bir ağdan başka bir ağa köprüleme çözümlerini sağlama görevlerini üstlenmektedirler.

https://www.longlinenetwork.com/

Menü